KIRJASTOON Toenperä Puumala Sulkava                                    OSALLISTU  Lukuketun blogi Okariino  Sivupiiri

ALKUUN

 

UUTTA

Ajankohtaista

Lukuketun blogi

Kirjailijaketut 2004-

Runokettu 2009

Julkaisut 2010

Sarjakuvat 2011

Tuhat ja yksi yötä 2012

Kuninkaantyttären siivet 2013

Lukukilpailu 2014

Lukuturnaus 2020

Rajulukupusu -kilpailu 2015


DIPLOMIKIRJAT
Lukukettunen
Lukurepo
Kirjakettu
Hopeakettu
Platinakettu
Kettu Repolainen

Vintin aarteet


KIRJAESITTELYT
Lukukettusen kirjoista
Lukurevon kirjoista
Kirjaketun kirjoista
Hopeaketun kirjoista
Platinaketun kirjoista
Kettu Repolaisen kirjoista

 

VERKKOKIRJASTOON

OHJEET
Lukuketuille
Opettajille

Diplomimallit
Tilastokaavake
 

KESÄKETTU

Tee kesäkettu!

 

LISÄÄ TIETOA
Linkit
Kirjallisuutta

TEKIJÄN SANAT
Copyright
English summary
Lukuketusta
Palaute

 



AJANKOHTAISTA

Ketunpennulle sivut

Ketunpennulle on julkaistu omat sivut! Tutustu!

Lukuturnaus 2020

Kirjailjakettu 2019 Tuula Kallioniemelle

65 ketunpentua

Lukuturnaus 2020

Lukuturnausta kohti! Toenperän ja Sulkavan koulujen yhteinen Lukuturnauksen alkufanfaarit soitetaan kahdella kirjailijakiertueella. Jyri Paretskoi aloittaa 4.-5.9 ja kiertää Juvalta Sulkavalle ja sieltä seuraavana päivänä Rantasalmelle ja Joroisiin. Kirjailijakettu 2019 Tuula "Reuhurinne" Kallioniemi jatkaa 24.-25.9. Samaa reittiä.

Lukemisessa kisataan 10.10.2019-10.1.2020. Säännöt ja lomakkeet ja tarkemmat tiedot Lukuturnauksen omalla sivulla.

Kirjailjakettu 2019 Tuula Kallioniemelle

Vuoden 2019 Kirjailijakettu eli Toenperän ja Sulkavan kirjastojen vuosittain erinomaiselle lukuhalua kiihottavalle kirjailijalle annettava tunnustus ja pehmokettu annetaan tänä vuonna kirjailija Tuula Kallioniemelle.

Tuula Kallioniemen ura lastenkirjailijana alkoi vuonna 1978. Hän vakiinnutti nopeasti asemansa yhtenä kotimaisista tärkeimmistä lasten- ja nuortenkirjailijoista. Hänen tuotantonsa on laaja ja monipuolinen: lastenromaaneja, nuortenkirjoja, varhaisnuorten kirjasarjoja, huumoria, fantasiaa ja vakavia, tunteeseen käyviä nuorten kirjoja. Tuula Kallioniemi käsittelee aina henkilöitään suurella hellyydellä ja ymmärtämyksellä. Kallioniemen tuotanto käsittää yli sata teosta. Hänen tunnetuin kirjasarjansa on Reuhurinteen kyläkoulun kommelluksista kertovat kirjat.

65 ketunpentua

Talvikauden aikana 2018-2019 Juvan kettutädit Päivi Lehmusvuori ja Anu Laukkanen kävivät nuuhkimassa ja tutustumassa alle kouluikäisten lasten ryhmiin Juvalla. Yhdessä lasten kanssa luettiin, askarreltiin keppinukke ja katsottiin miten kettu puijasi juuston korpilta.

Talven aikana kävimme 36 ryhmässä: päiväkodeissa, ryhmäpäivähoidossa, perhepäivähoitajien luona, seurakunnan kerhoissa ja avoimissa päivähoidon ryhmissä. Kohtasimme ja tavoitimme 449 aikuista ja lasta.

Järjestimme myös monta hienoa juhlaa. Pehmolelujen yöhön toi 26 lasta oman lelunsa, Kirjan ja ketun juhlaan saapui 50 lasta ja aikusita, vauvajuhlaan 40 osallsitujaa. Kevään käpäläjuhliin osallistui molempiin noin 80-100. Yhteensä käpäläpasseja suoritettiin 65 kevään aikana.

Ketunpennnun hanke jatkuu marraskuussa 2019 Aluekirjastoauto Jasso Toenperässä.

4.9.2019 Juvalla

Päivi Lehmusvuori

 

Kirjailijakettu 2018 runoilija Ilpo Tiihoselle

Lukukettu saa Ketunpennun!

Kettuemo Irma jäi eläkkeelle!

Lukukettu toivottaa uuden kettutytön tervetulleeksi!

Kirjailijakettu 2018 runoilija Ilpo Tiihoselle

Toenperän ja Sulkavan kirjaston vuosittain jaettava kirjallisuuspalkinto Kirjailijakettu ojennetaan tänä vuonna juhlallisesti Puumalan Kirjakemmakoiden runoristeilyllä 17.8.2018. Kirjailijaketun saa erinomainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka teoksia Lukukettu esittelee vuosittain alakoululaisille Toenperän ja Sulkavan kouluilla.

Kirjailijakettu 2018 on runoilija. Viimeksi runoilija on palkittu vuonna 2012, jolloin sen sai kirjallisuutemme grand old lady Kirsi Kunnas. Ilpo Tiihosen Jees ketsuppia! on teos, joka ei kulu käytössä vaikka nuhjaantuukin. Kielenkäytön savolainenkin mestari rakastaa Helsinkiä ja runokuvien yllättävyyttä. Riimi pelaa ja soi ja tekee kuperkeikkoja. Tässä näyte hellekesän kunniaksi:

Gondolieerin laulu

O soole miio
ei oo kylymä kellään
ja melan hetulaa
myö hölskytellään.

Jos vettä sattaa
ja litisöö ja litsaa,
oo soole miio,
silloin syödään pitsaa.

Lukukettu saa Ketunpennun!

Lukukettu on sukukypsässä iässä ja villiintyy poikastuotantoon. Viime vuonna Rantasalmen kirjasto kokeili ja otti käyttöön Ketunpennun diplomin. Ketunpentu loikkii perheisiin ja päiväkoteihin ja nuuskii ja käpertyy alla kouluikäisten ja heidän vanhempiensa vieruskaveriksi. Ja diplomin saa pennutkin! Kun perheessä on luettu kuusi kirjaa lapselle, hän saa yhtä monta leimaa käpäläpassiin ja kirjan mukaansa käpäläjuhlassa.

Juvalla, kirjastoautossa ja Joroisissa Ketunpentu synnytetään tänä syksynä 2018 nukketeatterin ja sadutuksen keralla. Tarkkailkaa postejanne!

Kettuemo Irma jäi eläkkeelle!

Kirjastonhoitaja kettuemo Irma Raatikainen jäi eläkkeelle 1.6.2018. Lapset ja aikuiset muistivat häntä kirjaston juhlapäivässä 23.2.2018. Katja Suomalainen ja Esa Teittinen laulattivat lapsia, Lukukoirat vierailivat ja kakkua saatiin.

                           

Irmalle jaettiin myös Kirjastokettu. Kirjastoketun ja siihen kuuluvan kunniakirjan ovat saaneet ennen häntä Airi Pajari Puumalasta, kirjastonjohtaja Raija Niemi Rantasalmelta ja kirjastonjohtaja Jenni Joru Rantasalmen kirjastosta. Kirjastoketun voi saada lasten lukutaitoa monenmuotoisesti innostanut kirjastolainen. Onnea Irmalle!

 

Lukukettu toivottaa uuden kettutytön tervetulleeksi!

Lukukettu hyppää tulevina vuosina usein myös Anu Laukkasen kyytiin. Kirjastovirkailija Anu Laukkanen aloitti Juvan kirjastossa kesällä 2017.

Juvalla 14.8.2018

Päivi Lehmusvuori

kettuemo

 

Lukukettu ja Rajulukupusu juhlivat itsenäisyyttä 2017!

Satakiri.fi

Satakiri on maakunnallinen ilmaisukilpailu 7-19-vuotiaille nuorille. Kilpailu julkaistaan 15.8.2017. Kilpailun teemana on 100-vuotias Suomi. Millainen on sinun Suomesi? Kilpailuun voi osallistua 31.10.2017 saakka. Tapa on vapaa, kunhan se on on digitaalinen ja sen voi lähettää Satakirin sivuille. Tubeta, vloggaa, bloggaa, kirjoita, piirrä. Tee yhdessä, yksin, luokan kanssa. Kilvassa on neljä sarjaa eri-ikäisille ja palkinnot ovat rahapalkintoja. Osallistuneet työt ovat nähtävissä Satakirin sivuilla 1.12. lähtien. Tutustu ohjeisiin!

Vuoden 2017 kirjailijakettu on valittu!

Kirjailijakettuja onkin tänä vuonna kaksi: he ovat Tatun ja Patun äiti ja isä eli Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Heidän kuvituksiaan on Lukuketussa muuallakin: alku-Reuhurinteet ja alku-Räppääjät ovat heidän kuvittamiaan. Kirjailijakettu on lähdössä heille lukijatervehdysten kanssa.

Koko Juva luki

Juvalla kirjasto heitti keväällä koko kunnalle iloisen ajatuksen yhteisestä lukuhetkestä. Helmikuun 24. päivä on Juvaltakin lähtöisin olleen Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivä. Hän se ensimmäisenä esitti idean Kalevalasta ja kehitti omintakeisesti suomen kehittyvää kirjakieltä ja sen käsitteistöä jo 1810 ja 1820-luvulla.

Perjantaina 24.2.2017 kahdestatoista vartin yli kahteentoista Juvalla luettiin yhdessä kouluissa ja työpaikoilla. Kirjastossa luettiin ääneen koko päivän: ilmaisutaidon ryhmä esiintyi ja Hannele Huovia ja kirjaston yleisöä ilahduttivat neljäsluokkalaiset omilla runoillaan. Kirjaston oma henkilökunta luki punahilkkaa stadiksi ja satuja savoksi. Ja juvalaisten omia tekstejäkin kuultiin: Satu Piispa-Hakala luki Pieniä sankaritarinoita. 

Juvalla 14.8.2017 PL

 

Vuoden 2016 Kirjailijakettu on Hannele Huovi

Vihdoinkin! Hannele Huovi on pitkän linjan lasten- ja nuortenkirjailija, joka hallitsee kirjallisuuden ja sanankäytön kaikki lajit. Hän runoilee, satuilee, kirjoittaa lastenkertomuksia, nuortenkirjoja ja oppikirjoja kasuaville sukupolville. Hänen iki-ihana Salaisen maan aapinen ja lukemisto on jäänyt monen sydämeen mörön ja Kisu Pikkukuun kanssa. Mutta rakastetuin on ehkä kuitenkin Urpo ja Turpo -sarja, nuo kaksi pikkunallea joille sattuu ja tapahtuu.

Lukukettu-kirjastot ovat jakaneet Kirjailijakettu-pehmoeläintä ja arvonimeä vuodesta 2004 lähtien. Arvonimestä ja saajista enemmän  tietoa Kirjailijakettu-sivulla.

Rajulukupusu 10 vuotta voittajat!

Julistetaan 5.9.2016. Vielä ehdit osallistua omalla runollasi, kuvallasi tai sävellykselläsi.

9.8.2016 PL

                                      

Rajulukupusu 10 vuotta 2015 eli räppää, vinkkaa, runoile tai  kuvaile

Toenperän kirjasto julistaa kilpailun Juvan, Joroisten, Rantasalmen ja Sulkavan ylä- ja alakouluille juhliakseen Rajulukupusun kymmenvuotista taivalta.

Mistä kilpailussa on kyse?

Kilpailuun osallistutaan kirjoittamalla, piirtämällä, bloggaamalla, säveltämällä ja tekemällä you tube-videoita. Aihe on vapaa eli omasta elämästä temmattu. Kilpailulajeina ovat:

Kirjavinkit

Runot

Kuvat

Biisit

Tarkemmat ohjeet oheisella sivulla.

Vuoden 2015 kirjailijakettu on Christel Rönns

Vuoden 2015 kirjailijakettu -arvonimi ja pehmokettu  on myönnetty kirjailija-kuvittaja Christel Rönnsille, jonka Tarina liehupartaisesta pikku sedästä on riemastuttanut lukukettuja lähes ketun jolkotteluajan. Vähän lisää Rönssin kuvittaja- ja kirjailijaurasta voit lukea tiedotteestamme. Aikaisemmat kirjailijaketut löydät oheiselta sivulta.

20.8.2015 PL

                                  

Toenperrään luettiin 2014

Lukukilpailun tulokset on nyt luettavissa myös Lukuketun sivuilla. Oheisesta linkistä pääset oikealle sivulle.

Vuoden 2014 kirjailijakettu Tove Janssonille

Toenperän kirjaston Lukukettu on jolkotellut kyläkouluilla ja kirkonkylissä kymmenen vuotta. Sen kunniaksi annamme tänä vuonna Lukuketun arvostetun Vuoden kirjailijakettu  –arvonimen postuumisti Tove Janssonille. Arvonimeen liittyvä pehmokettu lähetetään Lastenkirjainsituuttiin Tampereelle. Kaikki 11 kirjailijakettua löytyvät oheiselta Kirjailijakettu-sivulta.

2.9.2014 PL

                                   

Kuninkaantyttären siivet 2013

Kettuemoina kiertävät syksyllä 2013 Päivi Lehmusvuori ja Irma Raatikainen Juvan kirjastosta. Irma hyppää rattiin ja kiertää Joroisten ja Rantasalmen koulut syys-lokakuussa. Päivi kiertää Juvalla marras-joulukuussa. Ketun teemana on tänä vuonna erilaisuus. Teema on esillä niin kirjaesittelyissä kuin näkökulmassakin. Kirjojen kuvitusta ja niiden erilaisuutta tarkastellaan tänä vuonna niin piirtämällä kuin katsomallakin.

Lukukettu esittelee myös ylpeänä uuden Toenperän kirjaston tuottaman nukketeatteriesityksen: Kaarina Helakisan satuun perustuvan Kuninkaantyttären siivet. Nukketeatteri Kukkaron esitys on kirjaston tuottama ja sponsoroima ja se kiertää Juvan, Joroisten ja Rantasalmen kirjastoja heti elokuusta syyslomaan saakka. Esityksenkin teemana on erilaisuus, ja sen näkökulmana aiheeseen on itsensä hyväksyminen ja omien voimavarojen löytäminen. Esityksen tarkemmat tiedot löytyvät omalta sivultaan.

Päivi ja Irma 7.8.2013

                                   

Lukukettu tuhannen ja yhden yön jäljillä 2012

Lukukettukiertueen vuoden 2012 teema on tarinankerronta, ääneen lukeminen ja Tuhannen ja yhden yön tarinat. Mediasta riippumatta tarinat ovat ihmiskunnan yhteinen aarrearkku: niitä on kerrottu, luettu, näytelty, piirretty, kuvitettu ja elokuvattu siitä lähtien kun ihminen oli kehittänyt kielen. Nuotiot loimuavat yhä, valo välkkyy pimeässä huoneessa kotiteattereissa edelleen.

Teema sivulla kettuemo kertoo kuinka sadut syntyivät. Siellä on myös pieni valikoima Tuhannen ja yhden yön eri satukokoelmia.

1.9.2012 PL

                                     


Mun eka kirja  2011

Etelä-Savon taidetoimikunnan Mun eka kirja -kilpailuun osallistui 46 kirjoittajaa. Kirjoittajat olivat hyvin eri ikäisiä. Kilpailuun osallistui paljon lasten ja nuorten kirjoittamia tarinoita. Osallistujia palkittiin myös kutsumalla heidät palautepäivään Etelä-Savon taidetoimikunnan tiloihin Paukkulinnaan. Palautetta antoivat kilpailun raatiin kuuluneet Pirkko Heikkinen, Anne Leinonen ja Päivi Lehmusvuori. 

Kilpailun tulokset julkistettiin palkintojuhlassa Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2012. Kilpailussa ensimmäiselle sijalle nousi Teemu (nykyään Taru) Luojolan Pikavuoro keijumaahan. Sen tarina sijoittuu Savonlinnaan. Se kuvaa ensimmäisellä luokalle menevää poikaa, jonka on vaikea sopeutua luokan sääntöihin. Hän pitää kauniista vaatteista ja keijukaisista.

Toisen palkinnon sai Ritva-Liisa Lehviö-Lappalainen Mikkelistä. Kissan kehto on kiehtova nuortendekkari. Siinä poliisin poika ystävineen selvittää salakuljetusrikosta. Rikoksen jäljille he pääsevät kissan kehdon avulla.

Kolmannen palkinnon sai Eeva Haimilahti Mikkelistä. Hän kuvaa asuntomessualueelle muuttavien perheiden lapsijoukkoa. Kuusivuotiaille sattuu ja tapahtuu. Ja jännittävä mysteerikin ratkeaa. Kirjan nimi on Omenamummon lapset.

30.8.2012 PL

                                      

Julkaisut 2010

Kettukäynnit on nyt dokumentoitu peräti painettuun julkaisuun. Samalla on tutkittu ja kirjattu ylös koulujen ja kirjastojen väen näkemyksiä yhteistyöstä, lukemisesta ja tiedonhakutaidoista. "Lukuketun serkunpoikien sanataidekoulu" ja "Onks tietoo? Selvitys koulun ja kirjaston yhteistyön kehittämistarpeista JJR-kunnissa" ovat oheisella julkaisusivulla luettavissa pdf-muodossa. Niitä voi myös ostaa painettuna Juvan kirjastosta.

Kettukäynneistä kulkee myös muita juttuja ainutlaatuisena ja uniikkina kirjana. "Kettu ja kurki: Lukuketun tarinakirja" syntyi lukukettuluokkien yhdessä kertomista tarinoista ja luokkien valokuvista. Kirja kiertää kevään aikana JJR-kouluilla luettavana ennen palaamistaan Juvan kirjastoon.

Päivi Lehmusvuori

6.4.2011

                                     

Ketunpoikarunot 2009

Vuosi 2009 on kiitänyt. Uusi päivitys on edelleen vasta tuloillaan. Yritän saada jo pitkään mielessä pyörinyttä aineistoa päivitettyä ketun sivuille pikkuhiljaa vuoden loppuun mennessä. Ja hauduttaa uuttakin.

Ketun sivuille on tulossa myös kuvia ja kertomuksia syksyn kettuteatterista. Kevään ketunpoikarunot on sivuilla jo nyt. Päivittäjän aika onkin mennyt diplomikäynneillä kouluissa ja uuden lähestymistavan kehittelyssä.

Uuden uutukaista luettavaa kiireisempään lukunälkään voi käydä poimimassa Okariinosta ja Sivupiiristä. Niihin voi myös itse kirjoittaa mukavia kirja-ajatuksia.

Juvalla 30.10.2009

Päivi Lehmusvuori

JJR-kirjasto

Juvan kirjasto

 

                                       

 

Ketunpesän tuuletus 2007

2007 Ketunpesää tuuletetaan. Teokset ovat nyt tekijän mukaan aakkosissa omissa kirjaryhmissään. Uutta ovat pikkuketut kirjalistoissa. Ne toivottavasti helpottavat sopivan kirjan valintaa antamalla vihjeen teosten vaikeustasosta.

Lukuketun peruspäivitykset lukuvuodelle 2007-2008 ovat pääosin valmiit elokuun loppuun mennessä. Joitakin uutuuksia ja lisäyksiä saattaa tulla vielä syyskuun aikana. 

Isompien lukijoiden kertomuskirjoihin on tulossa isompi remontti talven aikana. Eija Väisänen Sulkavan kirjastosta työstää 4-, 5- ja 6-luokkalaisten kertomuskirjojen osiot. Uudet kirjat ehtivät sivuille vasta syksyllä 2008.

Uudistuksia vauhdittaa syksyn ja talven aikana Itä-Suomen lääninhallituksen avustus 4000 €. Olemme avustuksesta kiitollisia työpaineissamme. 

Ensimmäisen Kirjastokettu -arvonimen ja pehmoeläimen sai kirjastovirkailija Airi Pajari Puumalan kirjastosta 5.4.2007 jäädessään eläkkeelle. Jäämme kaipaamaan Airin kettumaista vinkkausta ja innostavaa panosta Lukukettuumme.

Juvalla 3.8.2007

Päivi Lehmusvuori paivi.lehmusvuori@juva.fi
Juvan kirjasto