KIRJASTOON Toenperä Puumala Sulkava                                     OSALLISTU  Lukuketun blogi Okariino  Sivupiiri

ALKUUN

 

UUTTA

Ajankohtaista

Lukuketun blogi

Kirjailijaketut 2004-

Runokettu 2009

Julkaisut 2010

Sarjakuvat 2011

Tuhat ja yksi yötä 2012

Kuninkaantyttären siivet 2013

Lukukilpailu 2014

Rajulukupusu -kilpailu 2015


DIPLOMIKIRJAT
Lukukettunen
Lukurepo
Kirjakettu
Hopeakettu
Platinakettu
Kettu Repolainen

Ketun vintti


KIRJAESITTELYT
Lukukettusen kirjoista
Lukurevon kirjoista
Kirjaketun kirjoista
Hopeaketun kirjoista
Platinaketun kirjoista
Kettu Repolaisen kirjoista

 

VERKKOKIRJASTOON

 

OHJEET
Lukuketuille
Opettajille

Diplomimallit
Tilastokaavake
 

KESÄKETTU

Tee kesäkettu!

 

LISÄÄ TIETOA
Linkit
Kirjallisuutta

TEKIJÄN SANAT
Copyright
English summary
Lukuketusta
Palaute

 

OHJE LUKUKETUILLE

Kuvansin kettuja kuvasi Anna Avonius 2012.

Kerro opettajallesi, että haluat lukudiplomin. Hän neuvoo, miten voit suorittaa diplomin.

Lukukisällin diplomia varten Sinun tulee lukea kuusi kirjaa, jotka saat valita oman luokka-asteesi kirjalistoilta. Diplomia varten sinun on luettava yksi kuvakirja, yksi sarjakuva, yksi satukirja, yksi suomalainen kertomuskirja, yksi ulkomainen kertomuskirja ja yksi runokirja.

Lukutaiturin diplomia varten Sinun tulee valita 12 kirjaa luokka-asteesi kirjalistoilta. Lukutaiturin diplomiin Sinun on luettava kaksi kuvakirjaa, kaksi sarjakuvakirjaa, kaksi satukirjaa, kaksi suomalaista kertomuskirjaa, kaksi ulkomaista kertomuskirjaa ja kaksi runokirjaa.

Lukumestarin diplomiin Sinun tulee lukea 18 kirjaa luokka-asteesi kirjalistoilta. Lukumestarin diplomin saadaksesi Sinun pitää lukea kolme kuvakirjaa, kolme sarjakuvakirjaa, kolme satukirjaa, kolme suomalaista kertomuskirjaa, kolme ulkomaista kertomuskirjaa ja kolme runokirjaa.

Kaikkiin diplomeihin voi lukea myös itse valittuja kirjoja. Kirjat voi myös kuunnella tai lukea yhdessä kaverin tai vanhempien kanssa.


Mistä saan diplomikirjoja?

Diplomikirjoja voit lainata kirjastoista tai kirjastoautoista. Jos haluamasi kirja on lainassa, voit varata sen maksutta. Joitakin diplomikirjoja voi olla koulusi kirjastosta. Ehkä teillä kotonakin on diplomin kirjoja?


Miten valitsen itselleni sopivat diplomikirjat?

Jokaisessa kirjaryhmässä on useita kirjoja, joista voit valita haluamasi. Siellä on helppoja ja vaikeita, hauskoja ja vakavia kirjoja. Kirjojen sisällöstä saat vihiä kirjaesittelyistä.

Kerro kirjasta!

Lähetä kirja-arviosi tai ehdotuksesi sähköpostilla tai kommentoi Lukuketun blogissa! Myös kirjastoon voit tehdä kirjakortteja. Kirjoista voit keskustella muiden lukijoiden kanssa Okariinossa tai Sivupiirissä. Tutustu!

Miksi lukudiplomiin pitää lukea erilaisia kirjoja?

Jokainen lukudiplomi sisältää paljon erilaisia kirjoja, koska on hyvä tuntea kirjallisuutta monipuolisesti.

Kuvakirjassa yhdistyvät kuva ja teksti molempien viedessä tarinaa eteenpäin. Kuva voi kertoa aivan uusia asioita tarinasta. Kuvakirjoihin olemme valinneet erilaisia kuvitustyylejä sekä tärkeimpiä suomalaisia ja kansainvälisiä kuvakirjailijoita.

Sarjakuvassa teksti on joko puhekuplissa tai ruudun sisällä kertovana. Ruutujen ja eri kuvakulmien yhdistely on sarjakuvan tapa kertoa. Sarjakuvassa kuva ja teksti ovat usein yhtä tärkeitä osia. Sarjakuviin olemme valinneet huumoria, jännitystä ja filosofiaa. Koko Lukuketun suoritettuasi tunnet sarjakuvaperinteen.

Satujen alkuperä on nuotiotulilla ja tupien iltahämärissä kerrotuissa tarinoissa. Alun perin aikuiset tarinoivat satuja toisilleen. Monet sadut ovat yhteisiä eri kansoille. Samaa satua kerrotaan eri muodossa niin Kiinassa kuin Suomessakin. Taidesaduksi kutsutaan satua, jonka joku tietty kirjailija on kirjoittanut. Ehkä tunnistat satujen juonia elokuvista, videoista, peleistä tai mainoksista?

Kertomuksia on monenlaisia: jännityskirjoja, seikkailukirjoja, humoristisia kertomuksia, vakavia kertomuksia. Kertomuksia tulevaisuudesta kutsutaan tieteiskirjoiksi. Mielikuvitusmaailmoihin sijoittuvia kertomuksia kutsutaan fantasiakirjoiksi. Diplomiin on koottu helppoja ja vaikeita, uusia ja vanhoja, hauskoja ja vakavia kirjoja. Koska on tärkeää tuntea oman maan kirjallisuutta, diplomissa on sekä kotimaisia että ulkomaisia kertomuksia.

Monet tarinat kerrottiin ennen runomuodossa, koska ne siten oli helpompi muistaa. Kalevala on juuri sellainen kertomus. Runoja on erilaisia. Runo voi olla sutkaus tai loru, sanailottelu tai kertomus. Se voi kuvata tunnetta tai maisemaa, se voi viestiä iloa tai ikävää. Diplomissa on paljon hyviä runokirjoja: loruja, iloisia riimittelyjä, runokertomuksia, helppoja ja lyhyitä sekä vähän vaikeampia ja pitempiä. Ehkä alat itsekin runoilla diplomikirjan luettuasi?