KIRJASTOON Toenperä Puumala Sulkava                                   OSALLISTU  Lukuketun blogi Okariino  Sivupiiri

ALKUUN

 

UUTTA

Ajankohtaista

Lukuketun blogi

Kirjailijaketut 2004-

Runokettu 2009

Julkaisut 2010

Sarjakuvat 2011

Tuhat ja yksi yötä 2012

Kuninkaantyttären siivet 2013

Lukukilpailu 2014

Rajulukupusu -kilpailu 2015


DIPLOMIKIRJAT
Lukukettunen
Lukurepo
Kirjakettu
Hopeakettu
Platinakettu
Kettu Repolainen

Ketun vintti


KIRJAESITTELYT
Lukukettusen kirjoista
Lukurevon kirjoista
Kirjaketun kirjoista
Hopeaketun kirjoista
Platinaketun kirjoista
Kettu Repolaisen kirjoista

 

VERKKOKIRJASTOON

 

OHJEET
Lukuketuille
Opettajille

Diplomimallit
Tilastokaavake
 

KESÄKETTU

Tee kesäkettu!

 

LISÄÄ TIETOA
Linkit
Kirjallisuutta

TEKIJÄN SANAT
Copyright
English summary
Lukuketusta
Palaute

 LUKUTURNAUS 2020

Lukuturnaus ala- ja yläkoululaisille

Lukuturnaus yhteisöille

Lukuturnaus ala- ja yläkoululaisille

Toenperän ja Sulkavan koulujen yhteiset lukuturnajaiset alkavat 10.10.2019. Valmistaudumme turnajaisiin kahdella kirjailijavierailulle. Jyri Paretskoi aloittaa kierrokset Juvalta ja Sulkavalta 4.9.2019 ja etenee seuraavana päivänä Rantasalmelle ja Joroisiin. Ja parempaa yläkouluvierailijaa emme olisi voineet saada! K15-sarja kulkee kuin kuumilla kivillä ja kädestä käteen yläkoululuokilla. Kirjailijakettu 2019 Tuula Kallioniemi jatkaa 24.9.2019 aloittaen Juvalta ja Sulkavalta ja siirtyen Rantasalmelle ja Joroisiin 25.9.2019. Eikä Kallioniemeä parempaa voisi alakouluille saada: Reuhurinteen kyläkoulu jytää edelleen ja voi hyvin.

Kouluissa lukeminen tai sen kirjaaminen lukulistoille alkaa 10.10.2019. Taktikointi kirjaamisessa on sallittua! Jokaiselle oppilaalle tulostetaan oma lukuseteli ja luetut kirjat kootaan luokan lukuseteliin kerran viikossa. Yläkoulussa koonnin tekevät luokanvalvojat ja alakoulussa oma luokanopettaja. Ohessa  tarkempi ohje opettajille sekä tulostettavia lukuseteleitä

Lukuturnausohje opettajille

Oppilaan lukuseteli

1000 sivun lukuseteli

5000 sivun lukuseteli

10000 sivun lukuseteli

20000 sivun lukuseteli

30000 sivun lukuseteli

Lukuseteli huippuluokille

Kisassa luokat kilpailevat, ei oppilaat. Voitto heltiää parhaille luokille joka kunnassa luvulla joka kertoo montako sivua per oppilas luokka on lukenut. Jokainen luettu sivu parantaa tulosta! Jokainen kirja vie luokkaa kohti voittoa. Luokka voi keksiä omia tapoja mitata lukemista: senteillä, tuumilla, kiloilla…

Kisassa yhdysluokat voivat kisata useammassa sarjassa: luokka voi ilmoittaa tuloksensa sekä ykkös- ja kakkosluokkiin tai vaikkapa kolmos-, nelos-, vitos- ja kutosluokkiin luokan yhteistuloksella ja sivumäärällä oppilasta kohti.


Ja kisassa on tietenkin palkintoja! Väli- ja loppu- ja bonuspalkintoja! Välipalkintoja jaetaan kunnittain jokaiselle luokalle (!) joka on saavuttanut 1000 sivun rajan, 5000 sivun rajan, 10 0000 sivun rajan, 20 000 sivun rajan ja 30 000 sivun rajan! Palkinnot ovat yllätyspalkintoja! Palkitut ja palkinnot selviävät turnauksen instagram-tililtä lukuturnaus, jota kirjastot ylläpitävät. Ja luokka ilmoittaa saavutetusta tavoitteesta sähköpostilla Lukuturnaus@gmail.com. Kukin kirjasto kehittää omat välipalkinnot.

Turnauksen kunnittaiset voittajaluokat palkitaan taidetyöpajoilla: luokka voi valita haluaako se elokuva-, käsityö-, maalaus-, nukketeatteri, sarjakuva-, teatteri- tai kirjoittamispajan. Toiseksi tulleet saavat elokuvaesityksen kirjastolla tai koululla ja kolmanneksi tulleet kirjapalkintoja.

Ja bonuspalkintoja on myös tulossa. Yhteistyötaho julkistetaan kun se varmistuu.

Mitä saa lukea? Kirjoja, sarjakuvia, kuvakirjoja, tietokirjoja, lehtiä, oppikirjoja, runoja, satuja, jännitystä, eläinkirjoja, kauhua. Kaikki käy. Omat kirjat, kirjaston kirjat, koulun kirjat, kaverin kirjat. Kaikki käy. Kirjoja voi lukea myös e-kirjoina! Nettisivujen lukeminen on usein enemmän silmäilyä ja niiden laskeminen on sen verran vaikeaa, että niitä ei oteta lukuun.

Milloin saa lukea? Kotona, koulussa, välitunnilla, kävellessä, autossa, mökillä, vintissä, majassa… Myös äänikirjat otetaan lukuun kirjan sivumäärän mukaan. Opettaja saa lukea ääneen, kaveri saa lukea ääneen, vanhempia suositellaan lukemaan ääneen, siskot, kummit ja kaimat voivat lukea ääneen!

 

Oulun tienoilla Jäälissä oppilaat ovat kehittäneet 300 minuutin lukuhaasteen lukuliikkeessä sekä pienemmille että vähän isommille. Huvittaisko kokeilla? Lue kylmässä saunassa 10 minuuttia...

 

Lukuhaaste pienemmille

Lukuhaaste isommille

Juliste

Kussakin kunnassa järjestetään helmikuussa lukujuhla tai kaksi, jossa luokat palkitaan.

 

Haastamme koulut aloittamaan Lukuturnauksen 10.10.2019 Aleksis Kiven päivänä omalla tempauksella olkoon se sitten Koko koulu lukee tai Lue kaverille –päivä tai Vartin lukuhiljaisuus tai Lukupesäpäivä tai Koko koulu kirjastossa päivä.

 

Lukuturnaus yhteisöille

Turnajaisissa oppilaat voivat haastaa opettajat mukaan lukukisaan omana joukkueena. Ja opettajat ja muut yhteisöt voivat haastaa muita työpaikkoja osallistumaan kisaan. Laittakaa haaste Toenperän facebook-sivuille. Tai instagramiin.

 

Kirjasto haastaa perheet ja vanhemmat ja toenperäläiset ja sulkavalaiset yhteisöt sekä työpaikat mukaan lukuturnaukseen. Yllätyspalkintoja tiedossa! Ohessa lukuseteli aikuisille.

 

Lukuseteli yhteisöille

 

Luetaan yhdessä! Kulkekaamme Jukolan veljesten viitoittamaa tietä Impivaaran kautta tai ilman!

 

Lukuturnausta on rahoittanut AVI.

 

Aleksis Kiven päivänänä 10.10.2019


Päivi Lehmusvuori Juvan kirjasto paivi.lehmusvuori@juva.fi
Anu Laukkanen Juvan kirjasto anu.laukkanen@juva.fi
Marjut Vainio Rantasalmen kirjasto marjut.vainio@rantasalmi.fi
Sari Järn Joroisten kirjasto sari.jarn@joroinen.fi
Eija Väisänen Sulkavan kirjasto eija.vaisanen@sulkava.fi