KIRJASTOON Toenperä Puumala Sulkava                                     OSALLISTU  Lukuketun blogi Okariino  Sivupiiri

ALKUUN

 

UUTTA

Ajankohtaista

Lukuketun blogi

Kirjailijaketut 2004-2015

Runokettu 2009

Julkaisut 2010

Sarjakuvat 2011

Tuhat ja yksi yötä 2012

Kuninkaantyttären siivet 2013

Lukukilpailu 2014

Rajulukupusu -kilpailu 2015


DIPLOMIKIRJAT
Lukukettunen
Lukurepo
Kirjakettu
Hopeakettu
Platinakettu
Kettu Repolainen

Ketun vintti


KIRJAESITTELYT
Lukukettusen kirjoista
Lukurevon kirjoista
Kirjaketun kirjoista
Hopeaketun kirjoista
Platinaketun kirjoista
Kettu Repolaisen kirjoista

 

VERKKOKIRJASTO

   klikkaa kuvaa

 

OHJEET
Lukuketuille
Opettajille

Diplomimallit
Tilastokaavake
 

KESÄKETTU

Tee kesäkettu!

 

LISÄÄ TIETOA
Linkit
Kirjallisuutta

TEKIJÄN SANAT
Copyright
English summary
Lukuketusta
Palaute

 

TEKIJÄN SANAT

Kirjallisuusdiplomin idea syntyi Oulussa. Idea haudutettiin lukudiplomiksi kirjaston ja koulun yhteistyönä. Se otettiin käyttöön keväällä 2000. Pirkanmaan lukudiplomin laati laaja yhteistyöryhmä, jossa oli mukana Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti. Opetusministeriön Luku-Suomi -hanke on innostanut monia kouluja luomaan omia lukudiplomejaan.

Lukukettu syntyi JoRaJuPuSun kirjastojen ja peruskoulujen yhteistyönä. Kirjastot saivat Itä-Suomen lääninhallitukselta hankeavustuksen. Lukuketun kirjalistat, kirjaesittelyt ja ohjeet ovat Päivi Lehmusvuoren tekemiä. Eija Väisäsen kirjavinkkaus alueen kouluilla ja nuorten romaanien tuntemus on ollut Lukuketulle välttämätöntä. Ilman eri kuntien opettajaryhmien ja kirjastojen henkilökuntien panosta Lukukettua ei olisi syntynyt. Mittavia täydennyshankintojamme ovat tukeneet seuraavat kustantajat: Otava, Pieni Karhu ja Weilin + Göös. 

Lukuketun rakenne poikkeaa muista kirjallisuusdiplomeista. Diplomikirjat valitaan kuudesta kirjaryhmästä. Kussakin ryhmässä on useita vaihtoehtoja. Oppilas voi halutessaan suorittaa diplomin kolmella eri tasolla.

Suomessa on viime vuosikymmeninä julkaistu runsaasti hyviä kuvakirjoja. Kotimaiset kuvittajat ja kuvakirjailijat ovat korkeatasoisia. Kustantajat ovat myös kääntäneet hyviä kuvakirjoja. Niistä on lupa nauttia monenikäisenä. Sarjakuva on monipuolinen ilmaisumuoto, jonka lajit ja tasot vaihtelevat laajasti. Sadun merkitystä on vaikea aliarvioida: viihdekulttuurimme ammentaa siitä jatkuvasti aiheitaan. Satu on myös maailmankotimme yhteistä perinnettä. Runo synnyttää tietoisuutta kielestä - ja tarvitsee lukutottumusta.

Diplomeissa on runsaasti vaihtoehtoja. 1990-luvun heikentyneet aineistomäärärahat ovat jättäneet jälkensä kirjastojen kokoelmiin: kaikkia teoksia ei löydy kaikista kirjastoista. Kustannuspolitiikan lyhytjänteisyys ja teosten huono saatavuus ovat koetelleet diplomintekijän kärsivällisyyttä. Yleissivistävää ja perinnetietoista valikoimaa on ollut vaikea luoda. Diplomeihin on haluttu runsaasti sisällöllistä vaihtelua: helppoa ja vaikeaa, tytöille ja pojille, uutta ja klassista. Haastavaksi työn on tehnyt myös diplomin kolmiportaisuus.

Diplomin kirjoista olen laatinut kirjaesittelyt. Esittelyiden ensimmäinen kappale on suunnattu lapsille. Toinen kappale sisältää yleistietoa kirjasta, kirjailijasta ja kuvittajasta. Kertomuskirjoista esittelyitä ei ole kuin ensimmäisellä ja toisella luokalla. Ylempien luokkien kertomusten sisällöistä voi kysyä paikallisista kirjastoista.

Lukuketun sivut on laatinut juvalainen kirjailija ja graafinen suunnittelija Eija Laitinen. Kuva-aiheen luoja on Mikko Matikainen Lautealan koululta. Kuva on lunastettu kirjastoaiheisessa piirustuskilpailussa keväällä 2003 Juvan kirjastolle.

3. päivityksen saatteeksi

Lukukettu julkistettiin Sulkavan kirjastossa 26.1.2004. Nyt on sivujen kolmas päivitys käsillä. Uutta aineistoa on lisätty sivuille vuosittain. Kesällä lisätyt uudet teokset on sivuilla lihavoidulla kettuvärillä. Kirjoja on myös poistettu jonkin verran ja joitakin on siirretty toiseen diplomiin tai kirjaryhmään. Myös siirrot on merkitty lihavoituina.

Lukuketun palaute on ollut erittäin hyvää. Diplomiamme on suoritettu Dubaissa asti: ulkosuomalaisten suomen kielen opintojen ohessa. Yksittäiset lapset eri puolilta Suomea ovat innostuneet suorittamaan kettudiplomeja. Kiitos kaikille palautteen antajille työinnon ja ilon kannustamisesta.

4. päivityksen saatteeksi

Syksyn 2007 Ketunpesää on tuuletettu. Teokset ovat nyt tekijän mukaan aakkosissa omissa kirjaryhmissään. Uutta ovat myös pikkuketut kirjalistoissa. Ne toivottavasti helpottavat sopivan kirjan valintaa antamalla vihjeen teosten vaikeustasosta.

Isompien lukioiden kertomuskirjoihin on myös tulossa uudistuksia. Eija Väisänen Sulkavan kirjastosta työstää 4-, 5- ja 6-luokkalaisten kertomuskirjojen osiot.

Uudistuksia vauhdittaa syksyn ja kevään aikana Itä-Suomen lääninhallituksen avustus 4000 €. Olemme avustuksesta kiitollisia työpaineissamme. 

Ensimmäisen Kirjastokettu -arvonimen ja pehmoeläimen sai kirjastovirkailija Airi Pajari Puumalan kirjastosta 5.4.2007 jäädessään eläkkeelle. Jäämme kaipaamaan Airin kettumaista vinkkausta ja innostavaa panosta Lukukettuumme.

Juvalla 3.8.2007

Päivi Lehmusvuori paivi.lehmusvuori@juva.fi
Juvan kirjasto