KIRJASTOON   Toenperä    Puumala  Sulkava                       OSALLISTU  Lukuketun blogi   Risingshadow    Sivupiiri

ALKUUN
 

UUTTA

Ajankohtaista

Lukukilpailu 2014

Rajulukupusu-kilpailu 2015

Koko Juva lukee 2017


KIRJAT
ARJOTTIMET

Maista kotimaista

Maailmalta

Säkeistä sekaisin

Lyhyttä tavaraa

Merta ja kiveä

Kääk! Räiskis!

Fantaasian kartta

Taruja tulevasta

Sodassa ja erällä

Rikos ja rangaistus


KIRJAESITTELYT

  Kotimaisista kirjoista

  Maailman kirjoista

  Runoista

  Novelleista

  Kotimaisista klassikoista

  Sarjakuvista

  Fantasiasta

  Scifistä

  Sota- ja eräkirjoista

  Rikos- ja kauhukirjoista
 

VERKKOKIRJASTOON

 

OHJEET
Lukijoille

Opettajille

Diplomimallit

Tilastokaavake


TEKIJ
ÖIDEN SANAT
Rajulukupusun taustaa

Copyright

LISÄÄ TIETOA
Linkit
  

LUKUOHJEITA

Aloita näin

Mitä ja kuinka paljon tulee lukea?

Miten diplomi suoritetaan?

Mistä diplomikirjoja saa?

Miksi lukisin kirjallisuusdiplomin?

Palautetta, kommentteja, lukuelämyksiä

Onnittelut! Olet päättänyt suorittaa kirjallisuusdiplomin!

Aloita näin

Kirjallisuusdiplomiin sinun tulee lukea 6, 12 tai 18 teosta. Neuvottele opettajasi kanssa teoksista, niiden valinnasta ja tavasta dokumentoida lukemasi. Rajulukupusun voi suorittaa peruskoulun yläluokilla.

Oheisilta "kirjatarjottimilta" löydät lukuvinkkejä. Teosvalintaa helpottavat kirjaesittelyt. Teoksia on myös ryhmitelty erilaisten otsikoiden alle tarjottimien sisällä.

Mitä ja kuinka paljon tulee lukea?

Voit lukea Rajulukupusun lukuvuosittain. Se on mahdollista suorittaa kaikkina kolmena lukuvuonna tai vain yhtenä tai kahtena. 

Rajulukupusun rajuus on sinusta kiinni. Voit lukea vapaasti opettajan kanssa teosvalinnoista neuvotellen 6, 12 tai 18 teosta.

Vaihtoehtoisesti voit suorittaa Raajulukupusun kirjallisuusdiplomin eri kirjallisuuslajeihin tutustuen. Voit suorittaa kolmen tarjottimen lukudiplomin, johon sinun on luettava vähintään 6 kirjaa kolmelta eri tarjottimelta. Voit tehdä kuuden tarjottimen diplomin, jossa täytyy olla yhteensä 12 kirjaa kuudelta eri tarjottimelta. Kirjallisuuden kenttään pääset jo syvälle, jos tavoittelet yhdeksän tarjottimen diplomia, johon tulee sisältyä yhteensä 18 kirjaa yhdeksältä eri tarjottimelta.

Kirjan saa myös kuunnella äänikirjana. Useista teoksista on tehty myös elokuvia. Neuvottele opettajasi kanssa voitko "lukea teoksen" katsomalla elokuvan tai saatko lisäpisteitä katsomalla elokuvan lukemisen ohella.

Kolmen tarjottimen lukudiplomissa sinulla voi olla esimerkiksi neljä sarjakuvaa, yksi fantasiakirja ja yksi dekkari. Samalla tavalla kuuden tarjottimen lukudiplomissa voit lukea vaikkapa seitsemän Agatha Christien dekkaria, yhden novellikirjan, yhden kotimaisen nuortenkirjan, yhden runokirjan, yhden sarjakuvan ja yhden ulkomaisen nuortenkirjan. Ja vastaavasti yhdeksän tarjottimen lukudiplomiin on mahdollista ahmia kaksi fantasiakirjasarjaa, yksi sotakirja, yksi kotimainen klassikko, yksi tieteiskirja, yksi tarinakokoelma, yksi runokirja, yksi sarjakuva ja yksi kotimainen ja ulkomainen nuortenkirja.

Miten diplomi suoritetaan?

Sovi kirjallisuuden opettajasi kanssa, miten suoritat lukudiplomin. Suorittamistapa voi vaihdella kouluittain, kirjoittain ja opettajan mukaan. Lukupäiväkirjaa pitämällä kirjaat helposti lukukokemuksesi päällimmäiset kuvat ja tuntemukset. Sinun mielikuvasi ja ajatuksesi kirjan henkilöistä, tapahtumista ja kerrontatavasta ovat joka tapauksessa tärkeintä lukudiplomin tekemisessä. Haluat ehkä kirjoittaa lukemastasi runon tai jatkaa kirjan kertomusta. Tai kirjasta tuntuu syntyvän helposti kuva, sarjakuva tai miellekartta. Oman kirjallisuusblogin perustamista voit myös harkita.

Pidä itse kirjaa lukemistasi kirjoista tallentamalla itsellesi oheinen diplomimallin liite ja täydentämällä siihen lukemasi kirjat. Kirjoita kirjailijan nimen ja kirjan nimen lisäksi listaasi se tarjotin, mihin teos mahdollisesti kuuluu.

Mistä diplomikirjoja saa?

Lainattavaa kirjallisuutta löydät niin kirjastoista kuin koulun kirjakokoelmista. Antikvariaattien koluaminen on kiinnostavaa. Huutonelistäkin löytyy luettavaa. Jotkin kirjatarjottimien teokset ovat harvinaisuuksia. Niitä voit kaukolainata kirjastostasi ilman kaukopalvelumaksua.

Miksi lukisin kirjallisuusdiplomin?

Rajulukupusun lukemisesta saat merkinnän todistukseen ja diplomin  lukuvuoden lopussa. Samalla olet kehittänyt lukutaitoasi. Lukeminen laajentaa ja kannattaa aina. Kaunokirjallisuus on tarinaperinteen mullos, josta ammentavat "sisältöjä" niin elokuvat, televisiosarjat kuin pelimaailmatkin. Lukeminen auttaa keskittymään ja antaa sinulle elämän vaihtoehtoja. Kirja kulkee taskussa, sen lainaaminen on ilmaista eikä vaadi sisäänpääsymaksua. Sen seura ei petä. Yksinäisyyden, hädän tai sairauden hetkellä kirja on turva, ystävä ja usein elämän karikon ohi viittova reimari. Kaunokirjallisuus on tapa tietää ihmisestä ja itsestä enemmän.

Palautetta, kommentteja, lukuelämyksiä

Mitä mieltä olet Rajulukupususta? Lähetä meille palautetta: kommentoi ideaa, toteutusta, kirjalistoja tai yksittäisiä kirjoja. Lukuelämykset ovat myös tervetulleita. Kirjallisuudesta voi keskustella netissä. Kirjallisuusblogia voi ryhtyä pitämään itsekin! Pusublogi?

Lukuiloja!

PL 29.1.2014